Nierziekten
Wat zijn nierziekten en wat kun je er tegen doen?
Als je een nierziekte hebt, werken je nieren niet goed mee. Meestal ontstaan er klachten als 60 tot 70 % van je nieren niet goed werken. Je ontdekt het pas zo laat omdat, de nieren een grote reserve hebben. Als er 90 % van je nieren niet meer werken heb je een nierdialyse of een niertransplantatie nodig.
Nierfalen
Nierfalen of nierinsufficiëntie is de situatie die ontstaat als de nieren niet meer, of nauwelijks meer, werken. Dit heeft gevolgen voor vrijwel alle functies die normaal door een gezonde nier worden geregeld, zoals: urineproductie, zuivering van het bloed van medicijnen en afvalstoffen van het metabolisme (onder andere ureum), het zuur-base evenwicht van het lichaam, de hormonale regulering van de bloeddruk, de hoeveelheid water in het lichaam, de concentratie van allerlei elektrolyten in het bloed, de vorming van rode bloedcellen.
Nierbekkenontsteking
Het nierbekken is het trechtervormige gedeelte dat van het nier weefsel naar de urineleider gaat. Urine wordt in de nieren aangemaakt en stroomt via het nierbekken naar de urineleider. Bij een nierbekkenontsteking is de wand van het nierbekken ontstoken. Dit kan in één of beide nieren voorkomen. Nierbekkenontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën.
Bij een nierbekkenontsteking wordt u plotseling ziek met:
- hoge koorts; (in het begin of bij ouderen kan de koorts ontbreken),
- koude rillingen,
- misselijkheid,
- pijn in uw rug of zij, aan een of beide kanten,
- mogelijk: troebele plas of bloed in de plas.
Ook kunt u klachten van een blaasontsteking hebben, zoals:
- pijn bij plassen,
- vaak kleine beetjes plassen
- pijn in de onderbuik.